Планування ділянки: як підготувати зелену зону та почати будівництво 13/02/2019

До списку новин
Планування ділянки: як підготувати зелену зону та почати будівництво

Будь-яке будівництво заміської нерухомості необхідно починати із планування доступної ділянки. Перед розробкою проектної документації та підведенням комунікацій потрібно визначити які будови з'являться на ділянці, а також де буде перебувати зелена зона. Помилка у плануванні може дорого обійтися власнику майбутнього заміського котеджу. У сьогоднішній статті ми докладно розберемо етапи планування ділянки для тих, хто хоче отримати максимум від невеликого клаптика землі.

Планування на папері – важливий етап, ігнорувати який не треба. Зробити планування можна на комп'ютері з дотриманням реальних масштабів або накреслити все від руки. Особливу увагу необхідно приділити розташуванню капітальних будівель. Після будівництва перенести їх не вийде.

У процесі проектування слід враховувати державні вимоги до будівництва. Ділянку необхідно відгородити парканом. Саме із цього елемента слід почати грамотне планування. Згідно з державними нормами (ДБН) житлова нерухомість повинна перебувати від паркану на відстані від 3 метрів. Відстань до господарських будівель не повинне бути менше 4 метрів. Також діють обмеження по висадженню дерев. Щоб у контролюючих органів не виникало зайвих питань потрібно чітко дотримуватись будівельним норм.

Класичне зонування ділянки передбачає розмітку декількох майданчиків з різними функціями. Звичайно житлова зона займає не більше 10% від загальної площі ділянки. На папері або у комп'ютерній програмі потрібно виділити місце під господарські будівлі (приблизно 15%) і зону відпочинку. Залежно від потреб сад або город займає до половини від всієї площі.

Розміщення будівель і різних зон

На невеликій ділянці нерухомість повинна розміщатися ближче до краю, а не займати центральне місце. Тоді можна легко висадити навколо будівлі клумби або великі дерева, а також підготувати зелений газон. Не рекомендується розміщати дерева ближче 5 метрів від фундаменту, щоб не пошкодити несучі конструкції майбутньої будівлі.

Звичайно в зоні відпочинку розміщають альтанку, будують басейн. Також тут можна розмістити барбекю та садові меблі, зробити тент від сонця. Усе це прикрашають кучерявими чагарниками, роблять доріжки, монтують освітлення і т.д. Замовити проект зеленої зони слід у досвідченого ландшафтного дизайнера.

Будь-які господарські будівлі потрібно розміщати подалі від житлової нерухомості. А от гараж або криту стоянку рекомендується розміщати якнайближче до виїзду з ділянки. Це дозволить зменшити витрати на облаштування якісної асфальтованої доріжки.

Садову ділянку необхідно розміщати з урахуванням природнього освітлення. Краще підбирати сонячні місця, щоб дерева і чагарники отримували необхідну кількість світла.

Зонування ділянок різної форми

Більшість ділянок має прямокутну форму, яка є універсальною. З поділом площі звичайно не виникає проблем. Тут безпроблемно можна розмістити нерухомість, майданчик для відпочинку, підготувати землю під город або сад. Г-образна ділянка має кілька явних переваг у порівнянні з іншими формами.

 

Власники обладнають майданчик для відпочинку вдалині від очей та прикрасять її високими чагарниками. У випадку з довгою ділянкою потрібно використовувати арки та уникати довгих доріжок. Тоді можна зробити зону більш виразною.

 

Вас також може зацікавити:

Авторський або типовий проект будинку: що вигідніше

Різновиди котеджів. Що краще вибрати

Як правильно вибрати котедж для родини: ТОП-5 порад

Облаштування прибудинкової території котеджу: інструкція для власників

Заміська нерухомість: переваги та недоліки

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні