Як знизити оплату за комунальні послуги у котеджі 05/07/2019

До списку новин
Як знизити оплату за комунальні послуги у котеджі

В останні кілька років рахунки за комунальні послуги ростуть. От чому власники майна незалежно від розміру котеджа шукають шляхи економії, щоб не витрачати суттєві суми. У багатоквартирному будинку можна трохи знизити навантаження на сімейний бюджет шляхом монтажу теплового лічильника. Адже більшість ОСББ активно користуються програмами кредитування від держави і беруть «теплі кредити» для того, щоб підвищити енергоефективність.

Із цієї причини власники котеджів від 100 квадратів теж не сидять на місці і утеплюють свою нерухомість, монтують твердопаливні казани і т.д. Як ще можна заощадити на комунальних послугах у великому будинку? Читайте далі в цій статті.

Двотарифний лічильник

Монтаж двотарифного недорого лічильника доцільно здійснювати у тому випадку, коли власник майна робить капітальний ремонт. На ранньому етапі будівництва необхідно повністю продумати електрифікацію котеджа, розташування розеток і вимикачів, кількість автоматів і інші тонкощі. При цьому використання мідного трижильного кабелю захистить від непередбачених проблем.

А двотарифний лічильник знизить витрати на електроенергію. Нічний тариф ідеально підходить для техніки, яка споживає багато електрики. Наприклад, для пральної або посудомийної машини. Ще можна придбати моделі побутової техніки з відкладеним пуском, що дасть можливість запускати цикли прання або мийки тарілок вночі. Ще один плюс – на ніч можна ставити на підзарядку електромобіль. Стандартна зарядка батареї займає 6-8 годин. Таким чином, поїздки на машині будуть максимально дешевими. Звичайно ж, за умови наявності двотарифного лічильника.

Система «розумний будинок»

Зараз на ринку безліч гаджетів для smart-нерухомості, наприклад, розетки або вимикачі, але сьогодні поговоримо про цю концепцію у цілому. Котедж можна обладнати спеціальними датчиками, які будуть реагувати на зміну рівня інсоляції або температури. Як тільки ситуація в приміщенні змінилася (стало занадто тепло або холодно, темно та інше) – датчики подають сигнал для вмикання кондиціонера або закриття/відкриття ролетів. Також у систему можна впровадити масу «розумних» лампочок з дистанційним керуванням або підключити світлодіодну стрічку по периметру кімнат.

Власна свердловина

Немає необхідності підключати будинок до міських комунікацій і оплачувати послуги за водопостачання. Одним зі способів економії є буравлення на ділянці власної свердловини з артезіанською водою. Але тут потрібно врахувати кілька моментів. По-перше, не на всіх ділянках це можливо. По-друге, буріння та установка очисного обладнання звичайно коштує дуже дорого. От чому строк окупності власної свердловини на ділянці може становити від 3 до 10 років. Рекомендується перед проведенням робіт виконати аналіз ґрунту і води, щоб знати в яку суму обійдеться буріння, насосне встаткування і система фільтрації.

Енергоефективні склопакети

Установка металопластикових або алюмінієвих вікон – це вірний спосіб заощадити на опаленні будинку. Додатково влітку можна трохи знизити витрати на електроенергію (менше працює кондиціонер). Монтаж вікон можна здійснити на будь-якому етапі зведення будинку або у вже готовому будинку. Тільки при замовленні профілю слід враховувати кліматичну зону, площу кімнат і температуру всередині приміщень. Якщо в котеджі використовується газ або електрика для опалення, то міняти старі дерев'яні вікна необхідно якомога швидше. На офіційних сайтах виробників ПВХ-профілів є калькулятори економії, де легко заздалегідь прорахувати суму витрат.

Сонячні батареї

У регіонах з посушливим літом сонячні батареї зустрічаються повсюдно. Довгий світловий день і висока температура створюють ідеальні умови для отримання чистої енергії. Її можна витратити на освітлення прибудинкової ділянки або підігрів води у літньому душі. Сонячних колекторів налічується кілька десятків, але професійне встаткування доступне не всім через високу ціну. От чому власники будинків задовольняються невеликими панелями, які просто монтуються на даху.

Автономна система опалення

Більшість власників просторої нерухомості всерйоз стурбовані економією саме на опаленні. У зимовий період у будинках жити особливо невигідно, у порівнянні із квартирою. Суми за газопостачання або електроенергію можуть бути просто космічними. Частково вирішує проблему грамотне утеплення за допомогою мінеральної вати або пінопластових панелей. Також знизити витрати можна, якщо поміняти старі батареї на нові радіатори. В обов'язковому порядку варто замінити комунікації і труби, по яких тече гаряча вода.

Ще можна спробувати підібрати гарний твердопаливний котел або модель на рідкому паливі. Вони показують непогану теплоефективність і прекрасно справляються з опаленням великого по площі будинку. В окремих випадках можна розглянути можливість природнього опалення будинку за допомогою геотермальних систем і теплового насоса. Подібне встаткування, як і технологія, не з дешевих, але вони дозволяють отримати тепло практично безкоштовно.

Перекриття даху

Перекриття за допомогою сучасних гідро- і теплоізоляційних матеріалів актуально для нерухомості на 1 і 2 поверха. Грамотне перекриття або облаштування невеликого технічного простору під дахом знижують витрати на кондиціювання, а ще опалення в зимовий період. Варто пам'ятати, що звичайно перекривають дахи у старому житловому фонді, а нові котеджі таких мінусів не мають.

Утеплення фундаменту

Тут все працює за аналогією з дахом. Якщо є холодний підвал, підсобне приміщення або гараж – необхідно в обов'язковому порядку зробити теплоізоляцію. Також допоможе монтаж теплої електричної підлоги з терморегулятором. Тепла підлога легко вбудовується в систему «розумний будинок» і допомагає підтримувати потрібну температуру в приміщеннях. Уважно варто віднестися до утеплення фундаменту у тому випадку, якщо котедж перебуває на ґрунті, який швидко промерзає. При проектуванні нового будинку обов'язково слід врахувати характер ґрунту і якість самого фундаменту.

 

Вас також може зацікавити:

Як зберегти тепло взимку

З квітня для прибудинкових електростанцій змінилися «зелені тарифи»

На чому можуть заощаджувати забудовники при будівництві котеджу

Котедж у відокремленому місці: проектування і монтаж комунікацій

Різновиди котеджів. Що краще вибрати

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні