Якими матеріалами краще облицювати котедж 29/08/2019

До списку новин
Якими матеріалами краще облицювати котедж

При виборі проекту для зведення котеджу або при самостійному будівництві вкрай важливо приділяти особливу увагу облицювальним матеріалам. Саме від їх якості і властивостей залежить не тільки зовнішній вигляд житлового приміщення, але й деякі важливі характеристики будинку.

Наприклад, неякісна або невідповідна для вашого регіону сировина швидше втратить товарний вид. А ще низькосортні матеріали для оздоблення фасаду помітно погіршать тепло- і звукоізоляцію. У цій статті поговоримо про переваги та недоліки найбільш популярних будматеріалів, які використовуються власниками для будівництва котеджу.

Червона і біла цегла: плюси та мінуси

Червона цегла – класичне рішення, яке у багатьох асоціюється з достатком і розкішними англійськими будиночками. Із цієї причини років 10-15 назад дорогі будинки облицьовували переважно такою сировиною. Виконані червоні блоки цегли з обпаленої глини, що надає штучному каменю надійність і довговічність. Облицювальна цегла червоного кольору створює додатковий бар'єр для шуму, виступає прекрасним утеплювачем і не піддається руйнуванням під впливом негативних погодних умов.

Однак коштує будматеріал високої якості дорого, а ще облицювання створює додаткове навантаження на фундамент. Прийдеться вже на етапі будівництва вирішувати, чим оздоблювати зовнішні стіни та підсилювати фундамент арматурами. В інакшому випадку будинок просяде. А якщо використовувати більш легку або дешеву червону цеглу, тоді через десяток років будинок втратить привабливий вид.

У свою чергу, білу цеглу створюють із суміші піску і вапна. Деякі виробники пігментують камінь і тоді він здобуває рожевий, блакитний, зелений або будь-який інший відтінок. Силікатна цегла має практично ті ж властивості, що і червона. Тільки вона коштує дешевше і простіше піддається обробленню.

А от до недоліків сировини відноситься низька стійкість до вологи і вага. При регулярному намоканні поверхні у місцях найбільшого скупчення вологи проявляються ерозії, де накопичується пил і бруд. А через підвищену масу прийдеться обов'язково зміцнювати фундамент, щоб знизити на нього навантаження і запобігти можливим тріщинам.

Клінкерна плитка: плюси і мінуси

Клінкерна облицювальна плитка – ще один популярний вид будматеріалів, що надає будинку імітацію будь-якої фактури і кольору. На відміну від червоної та силікатної цегли створює менше навантаження на фундамент, хоча має не менш вражаючі можливості. Матеріал надійно захищає житлове приміщення від холоду, підвищеної вологості, жари, шуму та інших можливих проблем. При цьому за рахунок дрібнозернистої структури сировина менше накопичує вологу і тривалий час зберігає первозданний зовнішній вигляд фасаду. Ще клінкерна плитка стійка до заморозку, різких перепадів температур і не руйнується під впливом дощів.

Виробники запевнюють, що матеріал тривалий час зберігає малюнок і не вицвітає. При необхідності плитку легко очистити від забруднень або демонтувати, щоб облицювати зовнішні стіни іншим матеріалом.

Незважаючи на описані вище переваги, матеріал має кілька суттєвих мінусів. По-перше, це висока ціна, яка помітно підвищує вартість будівництва готового житла. По-друге, після приклеювання сировина довше сохне і прийдеться наймати кваліфікованих людей для облицювання. В інакшому випадку плитка відпаде, розіб'ється та/або сповзе вниз.

Деревина: плюси та мінуси

По екологічності дерево посідає перше місце у нашому списку. Такий матеріал не виділяє шкідливих речовин, безпечний для навколишнього середовища і людини. Але до незаперечних переваг слід віднести не тільки безпеку, але й вкрай доступну вартість. У порівнянні із клінкерною плиткою або цеглою брус або дерев'яні рейки обійдуться вкрай недорого.

Обшити готовий будинок деревиною можна за кілька днів, навіть при величезній площі котеджу. Якщо правильно вибрати сировину, тоді вона отримає потрібний відтінок і буде виглядати дорожче, імітуючи відтінок рідких порід дерева. Також для проекту можна вибрати різні види дошки (зруб, клеєний або цільний брус та інше).

Однак разом з достоїнствами у деревини існує ряд недоліків. Використовувати її можна тільки в регіонах зі стабільним кліматом. При різких перепадах температури і вологості матеріал швидко руйнується. Ще дерево має властивість всихати за часом і прийдеться брати максимально висушений брус, щоб уникнути утворення щілин. Крім того, зростає ризик пожежі та прийдеться просочувати сировину спеціальною вогнестійкою речовиною. Хоча навіть це на 100% не може запобігти загорянню.

Декоративні фасадні панелі: плюси й мінуси

Виготовляють панелі для фасаду переважно із суміші деревини і пластику. Так матеріал отримує привабливий зовнішній вигляд, краще справляється з агресивним впливом навколишнього середовища і вологою. Звичайно фасадні панелі приховують утеплювач і гарантують зовнішнім стінам гарну вентиляцію.

Позитивні властивості прямо залежать від вартості 1 м2 матеріалу. Дешеві панелі швидше втрачають товарний вид, гірше справляються з вітром, жарою і мають низьку шумоізоляцію. Якщо використовувати їх без утеплювача, тоді ситуація виявиться плачевною. Власник будинку ризикує мерзнути, страждати від підвищеної вологості і жари.

Ще одне потенційно проблемне місце – панелі з деревним композитом низької якості більше піддані утворенню грибка, розсиханню і можуть страждати від сильних або не дуже ударів. Під час сильного граду панелі можуть серйозно постраждати.

Декоративна штукатурка: плюси і мінуси

За допомогою такої сировини можна додати фасаду будь-яку фактуру і добитися індивідуального екстер'єру. Декоративна фасадна штукатурка вкрай проста у використанні, тривалий час зберігає привабливий зовнішній вигляд і при наявності спеціальних добавок у складі знижує теплопровідність. Це гарантує збереження тепла всередині житлового будинку, а ще не дозволяє матеріалу руйнуватися передчасно.

Відноситься до досить бюджетних рішень при облицюванні. Найбільш дорогий різновид сировини – силіконова штукатурка, що має підвищену стійкість до вологи і максимальну еластичність.

До недоліків варто віднести лише те, що перед нанесенням поверхню будинку потрібно ретельно очистити і підготувати. Спочатку потрібно помити, потім знежирити та нанести ґрунтовку, а лише після саму штукатурку.

 

Вас також може зацікавити:

Різновиди котеджів. Що краще вибрати

10 корисних ідей для функціонального використання підвалу і горища у котеджі

ТОП-5 прийомів, щоб зробити темний котедж світліше

На чому можуть заощаджувати забудовники при будівництві котеджу

Як правильно вибрати котедж для родини: ТОП-5 порад

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні