Таунхаус: купувати чи ні? 12/02/2020

До списку новин
Таунхаус: купувати чи ні?

В усьому світі поширена така ситуація, коли покупець дорогого житла якийсь час проживає в бажаному для переселення районі. Це складний шлях для тих, хто має у своєму розпорядженні додатковий бюджет та час. Дане рішення підходить далеко не всім, адже необхідно заздалегідь знайти квартиру або будинок поблизу та прожити там мінімум кілька місяців.

Проте такий підхід дозволить дізнатися щодо всіх мінусів та плюсів життя в певному місці та, можливо, відмовитися від невигідної покупки. А це заощадить нерви та величезну суму грошей.

Наша команда розібралася, чому цей варіант покупки є найскладнішим, але водночас вважається найоптимальнішим. Особливо якщо мова йде про десятки тисяч доларів.

Відсутність інфраструктури

         

Таунхауси найчастіше будуються в передмісті або на межі міста та району поруч зі станціями метро. Саме тому більша частина варіантів не має інфраструктури поблизу. Забудовники знають про цей суттєвий мінус та намагаються побудувати магазини, дитячі садки та школи. Однак девелоперам це вдається не завжди.

На будівництво таких об'єктів часом потрібно 3-5 років після здачі будівлі в експлуатацію. Так що незручності покупець буде відчувати відразу ж після отримання ключа від нової квартири. Крім того, з'являються певні проблеми з транспортом. Адже зазвичай в місцях будівлі таунхаусів відсутні широкі вулиці та грамотно спроектовані виїзди. Велика кількість об'єктів у передмісті є причиною пробок вбік підземки.

Деяким категоріям покупців важлива наявність не тільки школи або садка, але й лікарні або хоча б медичного центру. Хронічні захворювання, які вимагають постійного моніторингу, зупиняють людей від покупки житла в передмісті. Адже постійні поїздки в клініку займають купу часу. Набагато простіше купити житло безпосередньо у жвавому спальному районі, де обов'язково буде кілька поліклінік.

Вкрай непрактичне планування

Непрактичная планировка

Таунхаусами часто займаються не великі девелопери, а більш дрібні. Компанії без досвіду будують невисокі будинки з досить якісних матеріалів та не порушують технології будівництва. Але дуже часто проколюються в плануваннях через те, що не мають у штаті досвідчену команду проектувальників.

Наприклад, зустрічаються квартири з асиметричними кімнатами або неправильними пропорціями. Клієнт платить велику суму та отримає занадто довгі чи витягнуті приміщення або, навпаки, занадто малі та компактні. Високі стелі теж обіцяють деякі неприємності.

Якщо кімната вузька, тоді спостерігається «ефект колодязя». Також девелопери грішать неправильно спроектованими дверними та віконними прорізами, а ще сходовими маршами. Іноді зустрічаються вкрай незручні кухні, які об'єднані з вітальнею. Спочатку здається, що кімната виглядає відмінно та має достатню квадратуру. Але після виконання всіх ремонтних робіт та установки побутової техніки виявляється, що тут місця не так уже й багато.

На жаль, подібна проблема практично не вирішується на етапі покупки. Якщо пощастить, можна орендувати аналогічну квартиру у вже зданому будинку. Але такі варіанти зустрічаються рідко. От чому рекомендується вибирати девелопера, який пропонує стандартне планування та виступає супротивником експериментів.

Величезна кількість проблем на етапі ремонту

Багатоповерхівки часто переходять від одного забудовника до іншого. Фундамент та перші поверхи виконує одна компанія, а залишок добудовує зовсім інша. З таунхаусами таке відбувається не часто. Усі будівлі виконує одна компанія, але зустрічаються й виключення. Якщо над проектом працювало відразу ж кілька команд, то це привід замислитися. Можливо, проектна документація була змінена, що може спричинити суттєві проблеми на етапі ремонту.

Дефекти у вигляді кривих стін, поганих комунікацій та утеплення, дешевих металопластикових вікон – теж не рідкість для ринку нерухомості України. Щоб виправити подібні проблеми, буде потрібно величезна сума та кілька місяців, які найчастіше інвестори не мають.

На що звертати увагу під час покупки житла

Котеджі та таунхауси мають певний потенціал «росту». На відміну від квартири, тут немає сусідів знизу та зверху, тому ризик затопити кого-небудь виключається. Крім того, велика площа (150+ квадратів) дає можливість виконати перепланування та облаштувати житло під власні потреби.

Тут без проблем можна перенести мокрі зони, організувати мансарду, зробити кабінет або дитячу на верхньому поверсі. Але потенціал «росту» є тільки в деяких варіантів на ринку нерухомості. Необхідно правильно оцінювати квадратні метри залежно від потреб.

Таунхаус цілком підходить для молодої родини з одним малюком або двома дітьми як тимчасовий варіант. Для пари з декількома дітьми досить 70-100 квадратів, які дадуть необхідний особистий простір усім членам родини. У кожної дитини буде по одній кімнаті (якщо вони різної статі) або одна, але велика (якщо однієї статі). Також мама з татом отримають простору спальню та вітальню.

Ще один плюс – це досить велика кухня від 15 квадратів. Ціна такого таунхауса в принципі порівнянна з нерухомістю в багатоквартирному будинку. Важливо розуміти, що потенціал «росту» в даному варіанті повністю відсутній. Це означає, що через кілька років, коли діти виростуть, родині доведеться розширюватися та перебиратися в більший котедж або купувати квартиру в місті. Як тільки дітям виповниться 7-10 років, їм знадобиться додатковий простір. Необхідно буде встановити кілька шаф для одягу/взуття, підготувати комп'ютерний стіл та крісло. У цьому випадку, щодо комфорту дітей слід подбати заздалегідь.

Таунхаус також можна розглядати і як постійне житло. Зазвичай покупці подібної нерухомості – це пари з дітьми, які вже пішли в 1 клас. Клієнти вибирають цей варіант через простір та можливості облаштувати квадратні метри за власним бажанням. Наприклад, родина зможе зробити кілька спалень та два санвузли, тому всередині таунхауса буде стільки ж місця, як і в трикімнатній квартирі в новобудові.

Інвестори готові купувати об'єкти площею 120-150 квадратів із ділянками від 5 соток. Єдиний мінус – це ціна. Вартість нерухомості буде вище, ніж вартість аналогічного варіанта в багатоквартирному будинку. Щоб не помилитися у виборі, слід ураховувати певні чинники та правильно оцінювати точки «росту». А вони тут є.

Ділянку можна використовувати для установки садових меблів, підготовки дитячого ігрового містечка просто неба або навісу для автомобіля. Крім того, обладнаний перший поверх зі своїм санвузлом можна з натяжкою вважати власною жилплощею. У разі необхідності гостьову кімнату на першому поверсі можна перебудувати в спальню або зробити з неї приміщення для персоналу.

Частина квадратів «з'їдається»

Дуже часто покупці таунхаусів занадто оптимістично дивляться на квадратуру майбутнього житла. На папері все здається прекрасним. Інвесторам пропонують просторі кухні-вітальні з обіднім столом та великими вікнами. Тут же обов'язково є окремий санвузол та сходи на другий поверх. А зверху передбачено кілька спалень, ще один санвузол та велика відкрита лоджія. Тільки після будівництва об'єкт на 100 квадратів може виявитися куди меншим, ніж передбачалося.

Потрібно розуміти, що 70 квадратів у таунхаусі – це приблизно 40 квадратів у квартирі в новобудові. Від квадратури таунхауса необхідно віднімати 20-30 квадратних метрів для того, щоб зрозуміти, як він буде виглядати після облаштування всіх інженерних мереж та закінченого ремонту. Саме тому дуже маленький таунхаус хоч і виглядає по-домашньому затишно, майже не придатний для постійного проживання великою родиною. А от житло на 150 квадратів практично не втрачає у квадратурі.

На що витрачаються квадрати

Деякі планування передбачають облаштування котельні з монтажем газового двоконтурного котла. Попередньо площа приміщення становить 5 квадратних метрів. У малогабаритних варіантах котел може бути встановлений на кухні або у ванній кімнаті.

Також на комунікації, які забезпечують водопостачання, потрібно кілька квадратних метрів. Тут зазвичай встановлюється насосне встаткування та різні фільтри, накопичувачі та прокладаються труби.

Тамбури біля входу теж забирають до 5-6 квадратів. Якщо їх декілька, втрати будуть суттєвими. Це приміщення виконує важливу функцію теплозахисту від холодного повітря з боку вулиці. Завдяки тамбуру у всіх інших кімнатах зберігається оптимальна температура в зимовий період.

Сходи – це лихо таунхауса. Вони не тільки з'їдають до 15 квадратів, але і знижують вартість житла. Клієнти відмовляються від покупки таунхауса, тому що не бажають постійно бігати нагору-вниз. Сходи займають простір як повноцінна спальня.

 

Вас також може зацікавити:

Плюси та мінуси проживання у таунхаусі

Чи є суттєва різниця між таунхаусом, котеджем і дуплексом?

Різновиди котеджів. Що краще вибрати

Як правильно вибрати котедж для родини: ТОП-5 порад

Який дизайн інтер'єру найкраще вибрати для котеджу?

 

 

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні