Що вигідніше: готовий котедж або самостійне будівництво будинку? 18/06/2019

До списку новин
Що вигідніше: готовий котедж або самостійне будівництво будинку?

Не всім по душі життя у багатоквартирному будинку. Все більше людей прагне до того, щоб звести власний котедж і стильно облаштувати прибудинкову територію. У багатьох українців таке житло асоціюється не тільки з достатком, але й дозволяє насолоджуватися відпочинком на свіжому повітрі в теплу пору року.

У цій статті поговоримо про переваги і недоліки КМ, плюсах і мінусах індивідуального проекту котеджа, а також виділимо основні моменти, яким варто приділити більше уваги. Зваживши за і проти вам буде легше зробити остаточний вибір на користь типового житла або будинку, що відповідає всім вашим побажанням.

У чому перевага котеджних містечок

Котеджне містечко – це обгороджена від сторонніх зона, де розташовані індивідуально зведені будиночки. Звичайно поруч із кожним будинком є прилягаюча територія, на якій власники можуть побудувати басейн, барбекю, літній майданчик, облаштувати альтанку. Найчастіше КМ зводяться по єдиному затвердженому девелопером плану, мають схоже оздоблення, планування та стиль. У деяких випадках клієнт може вибирати поверховість, метраж і кращу архітектурну композицію. Однак єдиність стилю зберігається незважаючи ні на що.

До плюсів таких містечок відноситься те, що вони перебувають або у передмісті, або відокремлено знаходяться в екологічно чистій зоні. У першому випадку власники швидко доберуться до розвитої інфраструктури, а у другому – зможуть відпочивати поруч із зеленими насадженнями, на березі річки або озера.

Також покупцям не потрібно викуповувати клаптик землі, займатися пошуком будівельної компанії, підрядників і дизайнерів. Девелопер займаєтся усім перерахованим, вам залишається тільки прийняти готовий проект. Крім того, до будинку завчасно підводять інженерні комунікації, що дозволяють комфортно жити у приватному будинку і не відчувати проблем.

Недоліки котеджних містечок

До недоліків котеджних містечок відноситься однотипне планування і єдиний дизайн. Буде не так просто знайти об'єкт, який на 100% задовільнить ваші вимоги про ідеальний будинок. Прийдеться підбирати віллу або по зовнішньому вигляду фасаду і площі, або розташуванню.

Крім того, поруч із вами буде проживати велика кількість родин. Це підходить далеко не кожній людині: нехай на вашій території ніхто не перешкодить розміряному відпочинку, однак, заборонити гри сусідських дітей або веселощі у межах встановленого законом часу буде неможливо.

Середня ціна готового котеджу

Вартість готового житла по типовому проекту сильно залежить від класу (економ, середній-клас, бізнес або еліт), доступної житлової площі, прилягаючої території. Якщо територія перебуває в оренді і вам доведеться періодично продовжувати договір, тоді ціна буде помітно нижче. А якщо земля переходить до вас у повну власність, тоді вартість збільшується на 30-50%.

У середньому вілла площею 120 м2 у гарному районі обходиться в 1,8-2,5 млн грн. Якість оздоблення, наближеність до столиці або екологічно чистого району може збільшати ціну ще в 2-3 рази.

У чому перевага самостійного будівництва будинку

Власний котедж нічим не відрізняється від нерухомості у котеджному містечку. Ви так само будете проживати у приватному будинку, зможете облаштувати прибудинкову територію і подвір'я. Тільки місце будівництва, дизайн фасаду, метраж і розмір землі залежить винятково від вас. Це розв'язує руки, дозволяючи побудувати затишне гніздечко як у центрі міста, так і у відокремленому місці у горах. Тут все залежить від можливостей покупця.

Якщо людина працює в місті і часто вибирається туди по робочих справах, нема необхідності будувати будинок за 100-200 км від населеного пункту. Також будинок вдалині від цивілізації не підійде тим, хто планує жити там цілий рік. Під час снігопадів дістатися до міста за продуктами, ліками або речами буде неможливо.

Зате це з лишком окупається тим, що ваша фантазія нічим не обмежена. Можна побудувати і невеликий одноповерховий будинок, і двоповерхове шале, і навіть багатоповерховий палац у середньовічному стилі. При цьому керуюча компанія або сусіди не будуть вказувати, які приміщення і де облаштувати, у якій частині будинку буде санвузол, і що краще висадити навколо будинку.

Недоліки власного проекту

Тільки будьте готові до болісних пошуків розумних фахівців, здатних врахувати всі нюанси або порадити оптимальне рішення. Без відповідних знань буде неможливо з першого разу правильно розвести електрику, каналізацію, розрахувати навантаження на фундамент та інші важливі моменти. 

Ще одна складність полягає в підключенні інженерних комунікацій. Вам доведеться отримати дозвіл на підведення міського водо-, тепло- і електропостачання, якщо котедж перебуває в межах міста або поруч. Видатки на прокладання труб і встановлення лічильників лягають винятково на ваші плечі.

Додатково потрібно враховувати, що строки будівництва розтягуються і закупити всі будівельні матеріали за 1 раз буде неможливо. Згодом останні мають властивість дорожчати, що теж підвищить підсумкову вартість будинку.

Видатки на власну будівлю котеджу

20-30% бюджету з'їдає фундамент, тому що від нього залежить міцність і стабільність будинку до ушкоджень. До плюсів самостійної будівлі відноситься те, що заощадити бюджет можна на площі котеджу. Невеликий будиночок на 70-80 м2 буде коштувати так само, як і простора міська квартира.

Мешканці регіонів з помірним кліматом ще можуть зберегти гроші на матеріалах. Дерев'яні вілли обійдуться дешевше. Тоді можна вкластися в 1,5 млн грн або навіть менше. А от мешканцям жарких південних регіонів повезло менше – тут дерев'яні котеджі швидко розсохнуться і матеріал стане більш пожежонебезпечним.

 

Вас також може зацікавити:

Заміська нерухомість: переваги та недоліки

У чому різниця між таунхаусом і дуплексом

Як вибрати котеджне містечко для життя

Категорії котеджних містечок та їх характерні риси

Чи є суттєва різниця між таунхаусом, котеджем і дуплексом?

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні