Категорії котеджних містечок та їх характерні риси 01/07/2019

До списку новин
Категорії котеджних містечок та їх характерні риси

З початку 2000-х років популярність котеджних містечок неухильно росте. Наявність власного будинку дозволяє безпроблемно насолоджуватися самотністю, тишею та проводити на природі більше вільного часу. Ще один плюс КМ – вони будуються в єдиному архітектурному стилі, створюючи гармонічну композицію і не порушуючи цілісність селища.

Територія більшості містечок охороняється спеціальною службою, обладнана для прогулянок з дітьми і відпочинку, а ще до неї підведена система відеоспостереження. Крім цього, усі сусіди мають приблизно один рівень достатку, що змушує мешканців почувати себе більш комфортно. А єдина мережа інженерних комунікацій дозволяє знизити витрати на буріння індивідуальної свердловини, септик, підведення газопостачання і електрики. Про все перераховане завчасно опікується будівельна компанія.

Котеджні містечка 1, 2, 3 і 4 категорії

Умовно виділяють 4 категорії котеджних містечок, розташованих в Україні. У першу входять селища старого і нового типу, де передбачені невеликі присадибні ділянки. Розмір прилягаючої до котеджу території може становити від 4 до 12 соток, а розташовані такі котеджі поблизу сіл, селищ, невеликих міст і т.д. Мешканці КМ 1-ї категорії змушені задовольнятися місцевою інфраструктурою, використовувати місцеві інженерні комунікації і дороги.

У 2-у категорію КМ входять забудови дачного типу із прилягаючою землею в 5-10 соток, із садами, ґрунтовими трасами і ненадійними інженерними системами. Як правило, побудовані такі котеджні містечка в період з 60 по 90-і роки минулого століття, у часи СРСР.

До 3-ї категорії КМ відносяться нові та сучасні будівлі, які не мають єдиного архітектурного стилю і стоять відособлено. Зводити подібні споруди почали у другій половині 90-х, переважно заможними людьми. У деяких випадках подібні приватні будинки об'єднані на подобу сучасних котеджних містечок, мають єдину інженерну мережу комунікацій, охорону, асфальтовані дороги і під'їзди до житлових будинків.

В останню, 4-у категорію, входять організовані котеджні селища, об'єднані єдиним архітектурним стилем, інфраструктурою і інженерними мережами. Звичайно такі КМ включають до 150-200 вілл, мають повноцінну асфальтовану дорогу на 2 смуги, доглянуті газони, бордюри і тротуари. Зони громадського користування обладнані для відпочинку, дитячих ігор і навіть приготування барбекю. Залежно від розміру КМ на території може бути власний магазин, пункт охорони, кафе і ресторан, дитячий садок, школа та в обов'язковому порядку власна комунальна служба.

Котеджні містечка економ класу

До цього класу КГ відносяться самі бюджетні будівлі, де вартість одного будинку починається з 25-30 тисяч доларів. Вартість 1 м2 житлової площі тут прямо залежить від розміру житлової будови прибудинкової території і будматеріалів.

Незважаючи на те що це відносно недорога нерухомість по мірках котеджних містечок, більшість інвесторів вибирають покупку таунхауса, дуплекса або великої міської квартири. У такому випадку володіння обійдеться дешевше, а ще буде менше проблем із прибудинковою територією або КК.

Оскільки багато українців не бачать сенсу переплачувати за віллу економ-класу, у нас в країні КМ даного класу поки ще користуються невисоким попитом. Набагато дешевше самому знайти підходящу ділянку, підключитися до міських або сільських комунікацій, ніж переплачувати за інженерну систему та її обслуговування забудовником.

Котеджні містечка бізнес класу

Такий клас житла вже більше цінується серед покупців, тому що має більш високий статус і в процесі будівництва використовуються максимально якісні матеріали. Звичайно КМ бізнес-класу перебувають на незначному віддаленні від міста, дозволяючи дістатися до крайньої межі міста за 20-30 хвилин на особистому автомобілі.

До плюсів цієї нерухомості відноситься те, що розташовується вона в екологічно чистій зоні і часто оточена мальовничою природою. Часто поблизу є водойма (ріка або озеро), ліс, зелені насадження. Вартість житла в такому випадку починається з 50-70 тисяч доларів. Дома під Києвом і іншими великими містами України можуть коштувати до 120 тисяч доларів.

Відмінностей в облаштуванні прибудинкової території, внутрішній інфраструктурі і облаштуванні котеджного містечка немає. Тут часто передбачені басейни, лаунж-зони, пляжі, зони барбекю, дитячі майданчики і розвиваючі центри.

Котеджні містечка еліт класу

Найвищий клас нерухомості, який перебуває на відстані 10-15 км від міста і пропонує величезні ділянки землі. Прилягаюча до будинку територія може становити до 50 соток, тому сусіди не заважають один одному і комфортно проживають в своєму селищі.

Традиційно в окрузі є лісопаркова зона, водойма, місця для прогулянок, занять спортом і т.д. В обов'язковому порядку на території передбачене гостьове паркування, власна житлово-експлуатаційна контора, магазини, спортзал, салон-краси, медичний центр, служба безпеки і т.д. За такий високий сервіс доводиться помітно переплачувати, ціна одного котеджу еліт класу обійдеться від 500 тисяч доларів. Якщо нерухомість розташована поблизу столиці, то вартість елітного житла може починатися з 1 мільйона доларів.

Чи є суттєва різниця і що краще вибрати

Як бачите, різниця між категоріями і класами КМ значна. З погляду економії інвесторам варто придивитися до котеджних містечок бізнес-класу. Вони є золотою серединою між будинками економ- і еліт-класу. По-перше, вони виконані з більш якісних матеріалів і пропонують усю необхідну інфраструктуру. А по-друге, вище цінуються серед покупців і у випадку необхідності будуть швидше продані.

 

Вас також може зацікавити:

Заміська нерухомість: переваги та недоліки

У чому різниця між таунхаусом і дуплексом

Як вибрати котеджне містечко для життя

Що вигідніше: готовий котедж або самостійне будівництво будинку?

Чи є суттєва різниця між таунхаусом, котеджем і дуплексом?

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні