Як змінити проект приватного будинку? 18/12/2019

До списку новин
Як змінити проект приватного будинку?

Розробка індивідуального проекту котеджу – оптимальний вибір для тих, хто не хоче витрачати час на доробку документів під себе. Але вартість авторського проекту все ще залишається непід'ємною для більшої частини інвесторів. А от придбання типового проекту та подальша доробка – це розв'язання всіх проблем та економія бюджету.

Щоправда, відновлення проектної документації теж вимагає певних коштів та часу. Як змінити проект приватного домоволодіння розберемося в сьогоднішній статті.

Щоб оцінити наслідки змін, необхідно усвідомити для себе деякі особливості типових проектів. По-перше, вони завжди включають кілька частин. По-друге, деякі коригування неможливо впровадити без архітектора. По-третє, доробка в процесі будівництва може стати серйозною проблемою, тому розбиратися з документацією потрібно до початку робіт на майданчику.

Типовий проект включає:

  • Інженерний розділ. Тут вказуються схеми підключення комунікацій, особливості монтажу опалювальних та вентиляційних систем. Також вказуються точки каналізації та водопостачання, розведення електрики з усіма розетками та вимикачами.
  • Архітектурна частина. Тут є загальна інформація про сам проект, креслення та плани кожного окремого поверху. Також вказуються точні дані про висоту стель, товщину зовнішніх стін та внутрішніх перегородок, розташування віконних та дверних прорізів. Додатково є креслення, на яких добре видні цокольний поверх та підвал.
  • Конструктивна частина. Типовий проект включає схеми сходів, типи фундаменту, перекриття та даху.

Усі розділи так чи інакше пов’язані між собою. Внесення змін в одну частину може вплинути на іншу, яку теж доведеться переробляти. А деякі виправлення й зовсім заборонено вносити після старту будівництва.

Заново необхідно проводити розрахунки, якщо коригування пов'язані з плануванням поверхів, фасадом будинку, фундаментом, перекриттями та покрівлею. Без досвідченого архітектора та будівельної компанії можна обійтися, якщо зміни стосуються перепланувань приміщень без втручання в капітальні стіни або матеріали для оздоблювальних робіт. Головне правило – будь-які виправлення не повинні торкатися конструктивної частини типового проекту. Оновлення можуть стосуватися віконних та дверних прорізів, перегородок, встаткування санвузла.

Будь-яке складне завдання, яке впливає на безпеку проекту, повинне контролюватися відповідним фахівцем. Допомога архітектора буде потрібна у разі зміни опорних конструкцій (зсув, демонтаж, потовщення), надбудови мансарди, коректування даху та фундаменту, а також зміни загальної житлової площі приміщень (розширення або звуження товщини стін).

Деякі сайти, які спеціалізуються на продажу типових проектів, передбачили безоплатне коректування. Для цього необхідно вибрати відповідний проект та відредагувати його на сайті. Далі слід заповнити форму зворотного зв'язку та дізнатися подробиці за телефоном або онлайн. Так, наприклад, можна перенести котельню, камін, видалити або додати гараж. Ще допускається адаптація проектної документації під регіон будівництва.

Ще один спосіб виконати доробку – це звернутися в архітектурне бюро та замовити відповідну послугу. Щоправда, тоді вартість типового проекту буде порівнянна з авторською розробкою документації.

 

Вас також може зацікавити:

З чого почати проектування будинку

Помилки під час проектування котеджу

Чи слід проводити реконструкцію старого котеджу або краще купити новий?

Введення в експлуатацію приватного житлового будинку

Будівництво з нуля або оновлення старого будинку?

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні