Які матеріали краще підходять для даху котеджу 13/11/2019

До списку новин
Які матеріали краще підходять для даху котеджу

Раніше ми у статтях уже торкалися теми облицювання фасаду і розбиралися з перевагами та недоліками популярних матеріалів для оздоблення зовнішніх стін. Сьогодні поговоримо про не менш важливе – перекриття даху. Далі розглянемо найпоширеніші рішення, які використовуються будівельниками при зведенні даху. А також поговоримо про сильні і слабкі сторони кожної сировини.

Так буде простіше вибрати оптимальний матеріал для даху, враховуючи доступний бюджет, екстер'єр вілли і погодні умови у конкретному регіоні. Можливо, саме наш матеріал допоможе остаточно визначитися з тим, з якої сировини робити перекриття та чому.

Натуральна керамічна черепиця: плюси та мінуси

Традиційна черепиця – один з найпоширеніших матеріалів, який сотнями років використовувався при зведенні даху. Сировина відрізняється неймовірною довговічністю і легко прослужить до 100 років. Залежно від якості натуральна керамічна черепиця здатна не втрачати первозданний зовнішній вигляд та колір, а ще відрізняється підвищеною стійкістю до несприятливих погодніх умов.

Ще одна перевага – при пошкодженні однієї плитки її буде легко замінити новою та не доведеться викликати фахівців або перекладати цілий шматок даху. З погляду естетики до будматеріалу теж немає дорікань: вілли із черепичним перекриттям виглядають дорожче, тому вище цінуються на ринку.

Оскільки черепиця виготовлена з натуральних компонентів, то вона не виділяє шкідливих речовин і зовсім безпечна для навколишнього середовища. А за рахунок своєї товщини вона гарантує прекрасну тепло- і шумоізоляцію.

До недоліків матеріалу відноситься висока вартість і вага. При будівництві величезного будинку доведеться витратити значну суму, підсилити фундамент і стіни вілли. В інакшому випадку конструкція не витримає підвищеного навантаження. Додатково правильно укладати черепицю можуть тільки фахівці високого класу, інакше окремі елементи ризикують з'їхати і доведеться витрачати більше грошей. А ще на роботу потрібно більше часу.

Металочерепиця: плюси і мінуси

В останні 10-15 років цей матеріал зіштовхує з п'єдесталу класичну керамічну черепицю. Ця сировина вважається однією з найбільш доступних на ринку, відрізняється варіативним дизайном і колірними рішеннями, має відмінну естетичність. За рахунок особливої структури з легкістю витримує серйозні коливання температури, вплив прямих сонячних променів і підвищену вологу.

Мала вага металочерепиці становить приблизно 5,5-6 кг на 1 м2, тому не створюється непотрібний вплив на фундамент і стіни котеджу. Ще металева суміш не горить. А от до недоліків будматеріалу відноситься його гучність. Листи металу під час сильного дощу, снігопадів і градів видають голосні звуки, які можуть дратувати власників будинку. Хоча це нерегулярне явище, але краще не перекривати металочерепицею дах мансарди. Інакше використовувати кімнати на верхньому поверсі стане неможливим. Також для дахів незвичайної конструкції або розміру доведеться замовляти матеріал нестандартного розміру, а це дорожче, ніж класичні рішення.

Ондулін (єврошифер): плюси та мінуси

Цей матеріал у народі називають ондулін, що пішло від імені марки, що робить дану сировину. А правильно даний будматеріал називається єврошифер. Він виготовляється на основі целюлози, просоченої бітумом. Так що аркуші виходять гранично легкими, гнучкими та одночасно міцними. У спеку під впливом прямих сонячних променів сировина може розм'якшуватися, тому не варто робити ремонтні роботи влітку. Однак відразу ж зі зниженням температури аркуші здобувають тверду форму.

Величезною перевагою ондуліна є проста робота з матеріалом. Власники нерухомості легко поріжуть аркуші навіть без спеціального встаткування і зможуть підігнати покрівлю під розміри даху. Крім того, єврошифер легко монтується та впоратися з роботою може навіть людина без досвіду. От чому ті, хто прагне заощадити на будівельниках, часто вибирають для покрівлі саме єврошифер.

Легка конструкція не навантажує фундамент і зовнішні стіни, стійка до підвищеної вологи, морозу і різких змін погоди. А ще сировина менше шумить ніж металочерепиця та при цьому гарантує гарну звуко- і теплоізоляцію.

Однак згодом єврошифер може вигорати, а на поверхні розростається мох та різні грибки. Органічна сировина сильно піддається ушкодженням подібного роду, що варто враховувати. Також необхідно правильно встановлювати аркуші на місце, інакше через кілька років вони втратять форму і доведеться перекладати дах. Але найголовніший недолік – низька пожежостійкість. При загорянні матеріал миттєво зотліє.

Хвилястий шифер: плюси і мінуси

Отримують матеріал для покрівлі при змішуванні азбесту, невеликої кількості води і портландцементу. Готову кашу формують і просушують, отримуючи аркуші шиферу. Використовують сировину переважно через її доступність та охайний зовнішній вигляд. Ще шифер менше прогрівається на сонці, не шумить під час дощу і легко переносить мінливу погоду. Будматеріал не піддається корозії, як металеві аркуші, не проводить електрику і прослужить без заміни до 25 років.

Крім того, хвилясті аркуші не виділяють токсинів, погано горять і при ушкодженнях легко заміняються. Залежно від якості шифер легко витримає вагу дорослого і не потріскається. Хоча при неправильному транспортуванні легко розколеться на частини.

Недоліком матеріалу варто назвати канцерогенність за рахунок наявності в складі азбесту. Вчені вже багато років говорять про шкідливі виділення цього компонента і радять повністю відмовитися від нього при будівництві будинку. При цьому азбестовмісні продукти легко всмоктують вологу та краплі дощу, що провокує згодом розростання моху і приводить до тріщин. Ще один мінус – аркуш хвилястого шиферу важить близько 20 кг і самостійно підняти його на дах проблематично.

 

Вас також може зацікавити:

Якими матеріалами краще облицювати котедж

10 корисних ідей для функціонального використання підвалу і горища у котеджі

ТОП-5 прийомів, щоб зробити темний котедж світліше

На чому можуть заощаджувати забудовники при будівництві котеджу

Як правильно вибрати котедж для родини: ТОП-5 порад

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні