Чи можна продати недобудований котедж? 22/08/2019

До списку новин
Чи можна продати недобудований котедж?

Власний будинок – мрія тисяч українців, які роками збирають необхідну суму і планують облаштування житла. Однак далеко не у всіх виходить втілити майбутній проект у реальність. Часто життя вносить свої корективи і власникам нерухомості доводиться в терміновому порядку продавати недобудований об'єкт.

Незалежно від причин продажу багатьох цікавить питання: наскільки реально продати недобудований будинок, які можуть виникнути складності та що необхідно врахувати для підписання вигідної угоди. У сьогоднішній статті докладно розберемо, на які моменти варто звернути особливу увагу, передбачити заздалегідь побоювання покупців і провести купівлю-продаж за законом. Цей матеріал допоможе тим, хто не знає із чого почати та прагне зрозуміти власні шанси на продаж недобуд.

Чому українці продають недобудовані котеджі

Власники недобудованих будинків прагнуть перепродати об'єкт з різних причин. Частина людей отримує спадщину і вважає подібну нерухомість більш придатною для життя. Наприклад, отриманий котедж розташований ближче до Києва або зеленої зони, а недобуд перебуває в провінції. Інші не розрахували правильно бюджет і змушені відмовитися від дорогого будівництва, а виручені гроші планують витратити на придбання квартири.

Іноді власники отримують роботу в іншому місті або планують емігрувати в більш розвинену країну. Рідше будівництво котеджу виступало як інвестиція. Людина отримала клаптик землі за невисокою ціною і вирішила підвищити ліквідність ділянки за допомогою капітальної споруди.

З якої причини українці бояться купувати недобудовані будинки

Однак у зв'язку з шахрайськими схемами, які почастішали, покупці з недовірою відносяться до всіх розповідей продавців. Люди усвідомлено або неусвідомлено шукають підступ у пропонованому об'єкті, щоб захистити власні інтереси та не втратити кровно зароблені гроші.

Найчастіше українці побоюються недобуду з наступних причин:

  • думають, що власник майна виявив дефекти локації і прагне швидше позбутися будинка. Наприклад, продавець помітив нестійкість фундаменту, знайшов проблеми з інженерними системами або ж земля перебуває на схилі і підвальні приміщення регулярно підтоплює талий сніг; 
  • ще покупці бояться махінацій з документами. Сюди відноситься перепродаж заарештованого майна, перепродаж за дорученням, можливі проблеми зі спадкоємцями і т.д.; 
  • українці не прагнуть вплутуватися у будівництво та бажають вибирати вже готові проекти; 
  • люди бояться, що закінчення будівництва вийде дорожче, ніж розписане продавцем або виникнуть проблеми з підведенням комунікацій. Якщо будинок стоїть особняком, прийдеться бурити свердловину, використовувати септик і доплачувати за підведення електрики з найближчого населеного пункту.

Це далеко не всі причини відмови покупців від недобудованих котеджів, але саме перераховані 4 найчастіше зупиняють українців.

Питання з документами на недобудований котедж

Ще одна складність при продажу недобуду пов'язана з документацією. У власника є папери тільки на володіння земельною ділянкою та на зведення на його території котеджу. Однак поки житловий будинок не здали і не ввели в експлуатацію, людина їм не володіє. Обов'язково потрібно проконсультуватися з юристом по нерухомості, як проводити угоду і прописувати у договорі, що частина робіт зі спорудження вже була зроблена.

В інакшому випадку, то ви продаєте не сам недобудований будинок, а тільки клаптик землі. Принаймні, згідно з українським законодавством. Так що обов'язкове залучення фахівця, який допоможе підготувати необхідний перелік паперів і прискорить процедуру оформлення купівлі-продажу.

Як підготувати недобудований будинок до продажу

Найчастіше недобудовані будинки обростають травою, будівельним сміттям і виглядають неохайно. Вид захаращеної ділянки створить у потенційного покупця враження занедбаного будинку, що знизить шанси на придбання об'єкта. От чому потрібно заздалегідь підготувати об'єкт і створити у людини при перегляді недобуду позитивну думку.

  1. Відгородіть ділянку від сусідніх парканом, зробіть хвіртку або ворота. При обмеженому бюджеті можна впоратися за допомогою сітки рабиці. Але краще розмежувати простір шифером або металевими аркушами, щоб будівля виглядала надійніше; 
  2. Заберіть можливе сміття безпосередньо у будинку та на його території. Вітер часто розносить залишки поліетиленових пакетів, залишки мішків, пластикові пляшки та інше сміття. Аналогічним чином зробіть із засміченнями безпосередньо на ділянці; 
  3. Позбудьтеся трави і бур'янів безпосередньо на прибудинковій ділянці та на прилягаючій до нього території. Це теж зробить територію більш доглянутою; 
  4. Якщо двір був переритий для утеплення підвалу, підведення комунікацій або видалення дерев, слід все вирівняти. 
  5. По можливості доробіть роботи, які були кинуті. Наприклад, облицювання, заскління, зведення даху та інше. Це підвищить підсумкову вартість і теж створить враження завершеності; 
  6. Якщо у вас є план будівництва фасаду, інженерні креслення, дизайн-проект та план внутрішнього оздоблення, покажіть документи потенційному клієнту. Людина повинна відразу представляти, яким може бути котедж, адже це підвищить його зацікавленість.

Де і як шукати покупців

При продажу недобудованого котеджу краще скористатися допомогою друзів і знайомих. Можливо, колега по роботі або чийсь родич планує обзавестися майном у запропонованому районі і зацікавиться вашим проектом. Ще вас будуть менше побоюватися, оскільки завжди можна розпитати знайомих про репутацію продавця, реальних причинах продажу і т.д.

А якщо із принципу не прагнете зв'язуватися зі знайомими, тоді використовуйте безкоштовні дошки оголошень і працюйте через приватних осіб. Ріелтори накидають до об'єктивної вартості ще 5% комісії, тому буде складніше продати недобудований котедж. Також ви можете краще інших розказати, яку технологію використовували і чому, чесно розповісти про плюси та мінуси об'єкта.

 

Вас також може зацікавити:

Різновиди котеджів. Що краще вибрати

Швидкомонтовані котеджі: особливості і недоліки

Як правильно вибрати котедж для родини: ТОП-5 порад

На чому можуть заощаджувати забудовники при будівництві котеджу

Який дизайн інтер'єру найкраще вибрати для котеджу?

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні