Піноскло – новий матеріал для теплоізоляції 22/04/2020

До списку новин
Піноскло – новий матеріал для теплоізоляції

Піноскло як матеріал для утеплення житла з'явилося відносно недавно. Але воно вже встигнуло встати в один ряд із такими популярними матеріалами, як пінополістирол, мінеральна вата та пінопласт. Щоб отримати відмінне та надійне утеплення, не переплатити та не робити зайву роботу, слід знати, як правильно працювати з піносклом. Команда нашого сайту підготувала невеликий матеріал щодо цього екзотичного матеріалу.

Що собою представляє матеріал

Технологія отримання даного типу утеплення дуже проста. Силікатне скло сильно нагрівають та доводять до «спінювання». Подібна «піна» має відмінні характеристики, дуже міцна та довговічна. Водночас вона прекрасно тримає тепло та не продувається холодним вітром. До того ж природне походження матеріалу робить теплоізоляцію екологічною та безпечною для здоров'я людини. Скло має самонесучі властивості та витримує додаткове навантаження.

Сам процес «спінювання» здійснюється з використанням спеціального механічного високоточного встаткування. Якість техніки напряму впливає на властивості готового матеріалу. У разі порушення технології «спінювання» може піти брак, при якому частина теплоізолятора буде неоднорідною. Отже, частина плити буде остигати швидше звичайного, що порушить всю теплоізоляцію. Тому від місця виробництва піноскла залежить дуже багато. Проблема криється в тому, що зовні поганий матеріал не відрізняється від нормального. Візуально визначити брак практично неможливо.

Щоб отримати результат краще, ніж у разі використання пінополістирольних панелей або мінеральної вати, слід строго дотримуватися технології монтажу.

Характеристики матеріалу

При всій своїй міцності та щільності, даний утеплювач дуже легко пошкодити ударними навантаженнями. Нерідко саме в процесі монтажу на будівельному об'єкті панелі стають непридатними для подальшого використання. Важливо пам'ятати, що використовувати піноскло як основний матеріал заборонено. Піноскло не пропускає крізь себе пар, що виключає будь-яке інше його застосування.

Водночас матеріал не накопичує вологу в різні пори року та переносить низькі температури. Також за рахунок внутрішньої структури утеплювач не зношується під дією води, не втрачає свої властивості через перепад температур або під дією природних сил. Матеріал легко прослужить мінімум 75 років у разі правильного монтажу. Піноскло легко витримує високу температуру та не деформується навіть під дією відкритого вогню. Це помітно відрізняє його від тієї ж мінеральної вати.

Мінус теплоізоляції

Головним недоліком цього теплоізолятора є його висока вартість. Хоч матеріал і є універсальним, він підходить не для всіх об'єктів. Рекомендувати використовувати піноскло всім недоречно. Вартість утеплення буде вище, ніж у разі використання іншого матеріалу. Найбільш часто ізолятор застосовується разом із композитними бетонними плитами в якості невеликого прошарку.

Найчастіше теплоізолятор випускають у вигляді компактних блоків товщиною до 250 мм. Виробництво такого матеріалу вимагає спеціального устаткування та використання сучасних технологій. Чим більший блок, тим складніший він у виробництві та, відповідно, дорожчий. Найдорожчі блоки мають найбільший розмір.

Під час утеплення нерухомості необхідно використовувати не монолітні блоки, а кілька товстих плит, поєднаних між собою. Так вдасться знизити ймовірність отримати брак, а також зменшити кількість мостів холоду.

Також піноскло дуже часто продається просто у вигляді фізичних гранул невеликого розміру. Матеріал використовують між перекриттями, а також для утеплення підлоги або стін. У цьому випадку теплоізолятор вийде дешевшим та буде мати більш універсальні характеристики, ніж у вигляді стандартних блоків.

 

Вас також може зацікавити:

Чи є сенс будувати енергоощадний будинок із нуля

На чому можуть заощаджувати забудовники при будівництві котеджу

Якими матеріалами краще облицювати котедж

Які матеріали краще підходять для даху котеджу

Плюси облицювальної цегли

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні