Сусіди або усамітнення: таунхауси проти котеджів 30/10/2018

До списку новин
Сусіди або усамітнення: таунхауси проти котеджів

Сучасне будівництво – це не тільки багатоквартирні «мурашники» у частинах міста, що розбудовуються. Житло для продажу сьогодні представлене досить цікавими рішеннями, серед яких квадрекси, дохідні і клубні будинки та лофти з висотою стель до 5 метрів. Однак найбільш популярними варіантами для жителів України залишаються класичні таунхауси та окремі котеджі. Розглянемо кожний варіант докладніше.

Таунхауси представляють собою малоповерхові (звичайно 2-3 поверхи) будинку зі сполученими боковими стінами. Найчастіше вся житлова зона обгороджена, перебуває під відеоспостереженням, прикрашена зеленню і має підготовлені дороги. Для зберігання автомобілів передбачені гаражі всередині самих таунхаусів або стоянки поруч із квартирами. Головна особливість – наявність власного подвір’я, закритого від сусідів. При цьому доглядати за такою нерухомістю простіше і дешевше, ніж за резиденцією.

Котеджі – окремі будинки площею 100-300 м2, які продаються із земельними ділянками. Дома дають повну свободу і незалежність, але при цьому коштують дорожче. При цьому на етапі будівництва можна домовитися про перепланування і облаштування подвір’я. Крім того, є можливість замовити дорогі будівельні матеріали, зробити унікальний дизайн і вибрати нестандартні архітектурні рішення.

Таунхауси з'явилися на ринку нерухомості порівняно недавно та все ще не занадто популярні. Вони будуються не тільки у передмісті, але й у густонаселених спальних районах. Дома у цьому плані помітно відрізняються: об'єкти звичайно побудовані, навпаки, вдалині від шуму і суєти, десь поблизу води або лісу.

Головні переваги та недоліки таунхаусів

  • вертикальне зонування простору

Робочі зони займають перший поверх, а кімнати для відпочинку розташовані вище. На кожному поверсі є санвузол, що особливо корисно для великої родини. Звичайно на цокольному поверсі можна зберігати автомобіль (якщо обладнаний гараж) або зробити тренажерний зал, лаунж-зону та встановити домашній кінотеатр.

  • економічність

Нерухомість такого типу має загальні системи комунікацій, деякі перекриття, стіни і покрівлю. Це знижує підсумкову вартість 1 квадратного метра жилплощі. Знижується й ціна утримання квартири: сусіди разом оплачують прибирання прибудинкової території, охорону, благоустрій і вивіз сміття.

  • складності з переплануваннями

Для того щоб зробити ремонт або перепланування, необхідно отримати окреме узгодження. Самостійний демонтаж конструкцій або добудування будь-яких приміщень неможливе.

Головні переваги та недоліки котеджів

  • велика земельна ділянка

Власники такого варіанта можуть як завгодно використовувати доступний простір. Можна без узгодження розбити сад, висадити газон, встановити альтанку. Крім того, ніхто не заважає вигулювати собаку, влаштовувати гучні свята або просто насолоджуватися самотністю.

  • менше проблем з комунікаціями

Опалення, водопостачання і каналізація у власному будинку – це проблема мешканців. Зменшується навантаження на комунікації та рідше з’являються поломки на відміну від таунхаусів.

  • вартість квадрата та утримання

За приватність і свободу доводиться дорого платити. Котеджі для більшості українців не по кишені, особливо враховуючи вартість комунальних послуг.

 

Вас також може зацікавити:

Заміська нерухомість: переваги та недоліки

У чому різниця між таунхаусом і дуплексом

Як вибрати котеджне містечко для життя

Що вигідніше: готовий котедж або самостійне будівництво будинку?

Категорії котеджних містечок та їх характерні риси

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні