Вузька ділянка. Як побудувати будинок? 06/05/2020

До списку новин
Вузька ділянка. Як побудувати будинок?

Покупцю ділянки не завжди вдається знайти ідеальний майданчик для будівництва нового котеджу. Зазвичай на пошук відповідної ділянки потрібно мінімум 6-12 місяців. Якщо цього часу немає, доводиться купувати занадто витягнуті, довгі майданчики. Але навіть дуже вузький варіант не стане вироком, якщо дотримуватися в будівництві деяких правил.

Як необхідно планувати розташування нерухомості на території

Вузький майданчик автоматично накладає певні обмеження на розташування будинку. Ширина котеджу не може перевищувати 8 метрів, а площа переважно коливається від 100 до 120 квадратних метрів. У цьому випадку слід будувати двоповерхову будівлю або будинок із мансардою. Для гарної інсоляції рекомендується розміщати вікна в коротких стінах, розташованих на південній або північній стороні. Східну та західну сторони для вікон краще уникати, тому як приміщення не отримає необхідного рівня світла.

Розташування кімнат також має деякі особливості. Так великі кімнати в котеджах на північну або південну сторону зазвичай перебувають відразу ж за парадним входом. З боку головного фасаду розташовують велику їдальню або кухню-вітальню, а також передпокій. У цьому випадку можна зробити окремий вихід із кімнати безпосередньо в сад або на терасу. У середині будинку, де немає достатньої кількості джерел світла та погана інсоляція, розміщають холи, санвузли, гардеробні, котельню, інші підсобні приміщення. На другому поверсі згідно з загальноприйнятими стандартами знаходяться спальні з вікнами на північну сторону.

Щоб по максимуму використовувати доступну вузьку ділянку можна вибирати проекти котеджів із цокольними поверхами або великими підвалами. У цьому випадку всі підсобні приміщення можна винести з першого поверху вниз та заощадити простір.

Деякі хитрощі

Для збільшення площі вікон на довгих стінах можна використовувати нестандартні рішення, наприклад, виступи та еркери. Щоб облаштувати закритий майданчик та гарну веранду рекомендується встановлювати прості декоративні стінки. Непогано виглядають перегородки з натуральних матеріалів, дерева та скла. Розсувні моделі дозволять заощадити ще більше місця. Іноді проекти нової нерухомості передбачають другий поверх, який нависає над першим.

Вартість будівництва на вузькій ділянці

Під час пошуку майданчика для будівництва потрібно уникати довгих та вузьких ділянок. Зведення будівлі тут обійдеться дорожче, ніж у разі вибору квадратного або прямокутного варіанта. Два будинки однакової площі на різних ділянках будуть мати різну довжину стін. Зрештою бюджет може збільшитися на 15-20%. Якщо передбачений другий поверх, сума буде ще більше.

Ще один важливий мінус – це енергоефективність котеджу на вузькій ділянці. Занадто довгі стіни можуть стати причиною швидкого охолодження всього будинку. Тому в процесі будівництва потрібно, щоб довга стіна була орієнтована на південь. Необхідність будівництва цоколя або підвалу також впливає на ціну житла.

 

Вас також може зацікавити:

Помилки під час проектування котеджу

З чого почати проектування будинку

Як змінити проект приватного будинку?

Введення в експлуатацію приватного житлового будинку

На чому заборонено заощаджувати під час будівництва заміського будинку

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні