Як опалювати будинок без газу: 6 сучасних рішень 29/01/2020

До списку новин
Як опалювати будинок без газу: 6 сучасних рішень

Життя в приватному будинку або котеджі – мрія тисяч українців. Людям подобається, що така нерухомість простора, сусіди живуть далеко та у власників зазвичай є прибудинкова територія. На ділянці можна розбити сад, облаштувати літню зону відпочинку, поставити барбекю або навіть басейн. Однак утримувати будинок дорожче, ніж квартиру чи таунхаус. Особливо в холодну пору року.

Ось чому перед придбанням об'єкта в котеджному містечку важливо не тільки правильно обрати спосіб опалення, але ще і врахувати якість будматеріалів. Якщо хочеться заощаджувати гроші на теплі, тоді слід віддавати перевагу будинкам з енергоефективних матеріалів. Найкраще зі зберіганням тепла й коштів справляється цегла, газоблок та популярні останнім часом SIP-панелі. Матеріали гарантують збереження тепла всередині взимку, але одночасно з цим не дадуть потрапляти теплу влітку.

Якщо з матеріалами для зовнішніх та внутрішніх стін усе зрозуміло, то який же спосіб опалення крім газу є найекономічнішим? У цій статті наша команда зібрала ТОП-6 альтернативних систем та рішень, які дозволяють опалювати котедж будь-якого розміру. Хоча газові котли дотепер часто монтують у КМ, такий варіант не можна назвати ідеальним. По-перше, вартість «блакитного палива» за останні 5-6 років сильно збільшилася. По-друге, підключення цієї системи вимагає спеціального дозволу та проходження бюрократичного пекла. А по-третє, підведення газу до ділянки та його подальше розведення у будинку вимагає значних грошових вкладень. Якщо ви ще не визначилися зі способом опалення приватної нерухомості, нижче можете довідатися про 6 найбільш популярних та екологічних рішень.

Сонячні батареї

Екологічна катастрофа, що наближається, змушує людство дбайливіше підходити до споживання ресурсів. От чому тренд на «зелені» технології зберігається в багатьох сферах життя людини. З кожним роком з'являється все більше електричних автомобілів, придумуються безпечні способи утилізації пластику, техніки, одягу тощо. Не дивно, що в будівництві теж намагаються активніше використовувати інноваційні системи.

Застосування перетвореної сонячної енергії для опалення житла – один із найкращих варіантів, як бюджетно та без шкоди для природи опалювати котедж. Така система опалення просто монтується, не має негативного впливу на екологію та не шкодить людині. Водночас тепло від сонця нічим не відрізняється від традиційного тепла. Його навіть можна використовувати для побутових потреб: освітлення будинку, підключення приладів або комп'ютерної техніки.

Єдина умова – достатня кількість сонця, наявність сонячних панелей та спеціальних акумуляторів, де буде зберігатися енергія. Для нормального використання такої батареї потрібно не менше 20 сонячних днів на місяць. Ще дуже важливо встановлювати панелі на достатній висоті, щоб збирати максимальну кількість сонячного світла.

Дрова

Для України опалення дровами є традиційним та бюджетним рішенням. Однак під час вибору печей для опалення приватного будинку потрібно враховувати 3 основних моменти. Дрова потребують спеціального місця зберігання, куди не потрапляє волога. В іншому випадку, поліна не будуть тліти та диміти. Це небезпечно для здоров'я та доставляє дискомфорт, адже потім доведеться довго провітрювати приміщення та назовні вийде основна частина тепла.

Крім того, навіть у сучасні котли потрібно постійно підкидати дрова та стежити за тим, щоб вони не згасли. Інакше доведеться розтоплювати піч повторно або будинок за кілька годин охолоне. Ще один недолік – попіл від прогорілих дрів потрібно регулярно чистити та кудись виносити.

Твердопаливні котли

Це різновид традиційного котла, який здатен переробляти будь-яку тверду сировину та перетворювати її на тепло. Для підтримки комфортної температури в житлі власники можуть використовувати не тільки дерево або відходи від деревообробної промисловості. У хід йдуть різні сорти вугілля, паливні гранули (пелети), а також торф.

На відміну від пічного опалення твердопаливні котли не потрібно так часто чистити, у них довше прогоряє сировина та немає ризику задимлення. Спеціальна конструкція котлів не допускає задимлення, тому ризику отруїтися продуктами горіння немає. А підкидати тверде паливо необхідно не частіше 1 разу на 2-3 дні, іноді, навіть довше.

Підтримувати чистоту системи теж просто: досить очищати конструкцію перед опалювальним сезоном і все. Щодня виносити попіл не доведеться. Також у твердопаливних котлів висока окупність. Але для нормального функціонування системи потрібно виділити ціле господарське приміщення або кімнату, де буде зберігатися все необхідне.

Котли на рідкому паливі

Ще один варіант ефективного опалення будівель будь-якого розміру. До переваг такої опалювальної системи належить її швидка окупність, а ще високий коефіцієнт корисної дії. Під час використання рідкого палива подібний котел віддає до 95% тепла, що дозволяє швидко обігріти велику площу котеджу.

За аналогією з твердопаливними котлами вони дуже прості в обслуговуванні, не вимагають специфічного догляду. У якості сировини для них підходить: мазут, рапс, солярка, деякі рослинні олії та, навіть гас. Перераховані варіанти рідкого палива забезпечують оптимальний мікроклімат у будинку взимку та добре горять. Однак у них є суттєвий недолік – вони коштують досить дорого та не є економічно вигідними.

Також власникам нерухомості доведеться обладнати невелику котельню, де буде розміщена система опалення. На облаштування кімнати теж знадобляться гроші та час.

Конвектор

Встановлений у котеджі індивідуальний конвектор дозволяє автоматизувати опалення та не вимагає від власника серйозного втручання. Досить поставити конвектор під кожне вікно та всередині завжди буде тепло.

Працює обладнання шляхом використання електричної енергії. Подібну систему не потрібно чистити, особливим чином обслуговувати або налаштовувати. Тут досить відрегулювати температуру та простежити, щоб тепло не втрачалося через неякісні вікна. В ідеалі потрібно обирати вікна із двома або, навіть трьома склопакетами, а ще утеплити віконні скоси та зовнішні стіни.

Найчастіше індивідуальні конвектори обирають для опалення житлових будівель площею не більш ніж 120-150 м2. В іншому випадку, рахунки за електрику будуть занадто високими або доведеться додатково монтувати на дах сонячні панелі. Ще конвектори дуже висушують повітря, тому потрібно обов'язково подбати про зволоження. Якщо не поставити ефективний зволожувач повітря, шкіра та слизові домочадців будуть пересихати.

Тепловий насос

Така система опалення відрізняється високим ступенем екологічності та ефективності. Вона використовує тепло з повітря, води та землі, щоб опалювати приватний будинок будь-якого розміру. Спеціальне встаткування забирає природне тепло та перетворить його в чисту енергію, яка використовується для прогрівання кімнат. До плюсів теплового насоса належить високий КПД, автономність та надійність.

Однак вартість самого встаткування та його подальше монтування обходяться недешево. Плюс до всього подібне рішення краще реалізувати ще до того, як буде побудований котедж. Так що теплові насоси поки ще залишаються нерозповсюдженими на території України.

Як бачите, не тільки газовий котел здатний забезпечити тепло вашому будинку взимку. Зараз є безліч варіантів для бюджетного та безпечного опалення котеджу будь-якого розміру. Залишається тільки обрати, що підходить вам найбільше. Тільки запам’ятайте: для досягнення найкращого результату необхідно комбінувати кілька способів отримання тепла.

Це допоможе завчасно захистити себе від форс-мажорів та ефективно підтримувати в житлі нормальну температуру. Найчастіше українці обирають комбінацію з твердопаливного котла та сонячних батарей. У цьому випадку плата за витрачені ресурси буде мінімальна, навіть взимку. А надлишки сонячної енергії можна надалі застосовувати для побутових потреб.

 

Вас також може зацікавити:

Як зберегти тепло взимку

Категорії котеджних містечок та їх характерні риси

Як знизити оплату за комунальні послуги у котеджі

Чи слід проводити реконструкцію старого котеджу або краще купити новий?

На чому заборонено заощаджувати під час будівництва заміського будинку

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні