Обираємо котедж правильно: поради та рекомендації для покупців 03/10/2018

До списку новин
Обираємо котедж правильно: поради та рекомендації для покупців

Придбання будь-якої заміської нерухомості потребує особливого підходу. Обрати та купити квартиру простіше, ніж одноповерховий або двоповерховий будинок. Слід враховувати не тільки розташування і квадратуру, але й ряд інших важливих факторів. Наприклад, якість підведених комунікацій. Про всі проблеми при підборі такого варіанта поговоримо в нашій статті.

Ціль життя за межею мегаполіса – можливість усамітнитися з родиною, відпочивати на природі і забути про вічні столичні пробки. Якщо у покупця немає такої мети і необхідно постійно пересуватися по місту, тоді від покупки вілли варто відмовитися.

Враховуйте цілі та можливості

Центральне місце займають матеріали будівництва. Для будинків, які розташовані у північній або центральній смузі, обов'язково потрібно вибирати добру теплоізоляцію. Для літньої заміської нерухомості необов'язково купувати дорогу червону цеглу або газоблок. При цьому кам'яні стіни актуальні у варіантах для проживання протягом цілого року. Тимчасове житло (наприклад, тільки весна-літо) можна побудувати навіть із панелей або дерева. Однак постійне життя у такому будинку під час морозів принесе чимало проблем.

Місцем розташування можна пожертвувати

Варто звернути увагу і на прилягаючу інфраструктуру. Добре, якщо котедж розташований поруч із важливими об'єктами інфраструктури. Тоді не виникне проблем з покупками і можна швидко доїхати до станції метро. Сімейним парам важлива зручна транспортна розв'язка, щоб діти могли безпроблемно дістатися до школи. У цьому випадку така складова, як природа і екологічна обстановка відходить на другий план.

Правильно оцінюйте квадратуру

Заміський будинок – це далеко не квартира, навіть якщо площі житлових варіантів рівні між собою. У своїй віллі багато місця приділяється під нежитлові приміщення, наприклад, котельні, комори, холи і тераси. При цьому для комфортного життя залишається не так багато простору. Хоча при виборі правильного планування будинки значно виграють у міської нерухомості, особливо якщо мова йде про варіанти площею більше 100 м2.

Елітні резиденції нерідко включають зал з каміном, кілька санвузлів на двох і більше поверхах (залежно від типового проекту) і навіть спортивний зал. При цьому кожна спальня має власну гардеробну. Також є лоджії і гостьові кімнати, так що велика родина на 4-5 людей почуває себе тут комфортно. На такий варіант варто звернути увагу, якщо діти в родині різного віку. Незайвою буде і кухня-їдальня, де зможуть збиратися всі домашні, а ще наявність веранди.

Зручне планування повинно допомогти

Будівельні компанії педантично підходять до питання розташування майбутніх кімнат. Покупці висувають особливі вимоги до планувань, враховуючи істотну ціну за 1 квадрат житла. Клієнти бажають отримати функціональні варіанти і не переплачувати за зайві квадрати.

Відмінне рішення – вибрати компактний котедж на 2 поверхи з виходом до зеленого подвір’я. Спальні звичайно розташовані нагорі, дитяча кімната перебуває поруч із батьківською і ще передбачені незалежні санвузли. Підсобні приміщення перебувають на цокольному або першому поверсі, кухня об'єднана з житловою зоною, також передбачені високі стелі. Хол вміщає кілька великих шаф-купе та інші меблі.

Якщо навіть такого простору недостатньо, завжди можна замовити у будівельної компанії розробку індивідуального проекта. Тільки слід це зробити на початковому етапі будівництва, щоб заощадити час і бюджет. Подібне рішення дозволить врахувати потреби кожного члена родини.

Прибудинкова інфраструктура не менш важлива

Заміська нерухомість автоматично передбачає наявність транспортного засобу в родині. При виборі будинку важливо враховувати всі об'єкти для автомобіля: чи є поруч паркування, чи встановлений навіс або побудований гараж на території. Також важливо, щоб прибудинкові доріжки були належної якості, не покривалися брудом або дощовою водою у непогоду.

Буде плюсом, якщо на ділянці є літній душ, місце під альтанку, підготовлені майданчики для будівництва складських приміщень. Тут можна зручно зберігати садовий інструмент, встаткування для догляду за садом і газоном, різні речі. А якщо планується будівництво басейну або ландшафтний дизайн зі штучною водоймою, потрібно заздалегідь уточнювати характеристики території та характер ґрунту.

Функціональне житло коштує дорожче

Перед вибором нерухомості варто проаналізувати комплектацію котеджу. Якщо відмовитися від деяких архітектурних рішень або підібрати більш простіше планування, можна значно заощадити гроші.

Особливу увагу необхідно приділити наявності або відсутності мансарди. Якщо головна мета покупки заміської резиденції – збільшення корисного і житлового простору, від мансарди відмовлятися не варто. Вона дозволить організувати цікаву дитячу, спортивний зал, бібліотеку або кабінет. Спеціальне вікно під нахилом дозволить візуально ще більше розширити простір.

А якщо ціль покупки – знизити витрати, то мансардою або «другим світлом» можна легко пожертвувати. В опалювальний сезон такі архітектурні прикраси підвищать вартість утримання житла.

Аналогічна ситуація з декількома санвузлами і ванними кімнатами. Їхня кількість залежить від складу родини та фінансових можливостей власників будинків. Просторі туалети для гостів та власників – це ознака дійсно функціонального і продуманого будинку. Але вартість облаштування таких кімнат все ще залишається дуже високою.

Перевірка нерухомості насамперед

З новими котеджами проблем не виникає, чого не скажеш про будинки, побудовані десятки років тому. Перед придбанням варіанта зі старого житлового фонду варто приділити час дрібницям. Важливо перевірити функціонування інженерних систем (особливо опалення і каналізації), оглянути стіни на предмет наявності цвілі, виявити сирі місця.

Проблемою залишаються шкідники і комахи, які можуть стати причиною проблем після покупки будинку. Їхня присутність може привести до проблем, особливо, якщо жити у котеджі збираються родини з дітьми і тваринами. Також можна оглянути дах і перекриття, перевірити стан електричної мережі, довідатися про якість мобільного зв'язку, інтернету.

 

Вас також може зацікавити:

Що вигідніше: готовий котедж або самостійне будівництво будинку?

Чи є суттєва різниця між таунхаусом, котеджем і дуплексом?

Категорії котеджних містечок та їх характерні риси

Плюси та мінуси котеджа у води

Попит на приміське житло залишається високим

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні